Technische vragen
De motor van je E-bike wordt geactiveerd op het moment dat je begint te trappen. Bij elektrische fietsen moet meegetrapt worden om de motor te blijven activeren. Bij iedere trapbeweging geeft de motor jou een extra zetje waardoor het fietsen makkelijker, lichter en comfortabeler wordt. De mate van ondersteuning kun je meestal met knoppen op het stuur of op het display instellen.
Elke Qivelo fiets heeft een besturingssysteem waarmee je de kracht van de ondersteuning kan bepalen op basis van 5 of 9 niveaus (afhankelijk van type fiets). Op ondersteuning 1 voel je lichte ondersteuning bij het fietsen; op de meest hoge stand hoeft je zelf weinig tot geen kracht meer te zetten. Zo is er voor iedere situatie een geschikt ondersteuningsniveau.
Elke fiets heeft een verschillend actieradius welke je zelf kunt beïnvloeden door rekening te houden met de volgende factoren:
- Bandenspanning: Om een zo hoog mogelijke actieradius te behalen, is het belangrijk dat de banden van je elektrische fiets altijd de juiste bandenspanning hebben. Een lage bandenspanning zorgt voor een hoge rolweerstand en veel wrijving met het wegdek. De motor van de e-bike moet dan harder werken. Zorg er daarom voor dat de bandenspanning van je e-bike altijd 4,5 bar is. Dit is eenvoudig te meten en controleren met een bandenspanningsmeter.
- Gebruik van versnellingen: Op de juiste manier gebruikmaken van de versnellingen komt de actieradius ten goede. Het is dan ook aan te raden om de versnellingen zoveel mogelijk te gebruiken. Vanuit stilstand optrekken en een helling op fietsen kost veel energie voor een elektrische fiets. Doe dit daarom in een lage versnelling. Zo hoeven jij en je elektrische fiets minder kracht te zetten. Uiteraard kun je daarna gewoon opschakelen naar een hogere versnelling.
- Gebruik van ondersteuningen: Voor een optimale actieradius kun je het beste kiezen voor een lage trapondersteuning. Hoe hoger de trapondersteuning, hoe meer energie de motor van de accu vraagt. Pas daarom de trapondersteuning aan jouw snelheid aan.
- Gewicht: Het gewicht dat op de e-bike vervoerd wordt, heeft invloed op de actieradius. Fiets je met veel bagage of kinderen, dan vraagt de motor veel energie van de accu. Hierdoor haal je een lagere actieradius. Probeer daarom het totale gewicht van de elektrische fiets en bagage zo laag mogelijk te houden.
- Weersomstandigheden: Temperatuur heeft invloed op de actieradius van de accu. Hoe kouder het wordt, hoe minder energie een accu kan opslaan en leveren. Het is van belang dat je in de winter de accu uit je e-bike haalt en deze bewaart op kamertemperatuur wanneer je de e-bike niet gebruikt. Als de temperatuur 10° C of lager is, neemt de actieradius af. Ook wordt de laadtijd van de accu langer. Naast kou heeft ook wind invloed op de actieradius van een elektrische fiets. Heb je flinke tegenwind? Dan wordt de actieradius lager omdat je waarschijnlijk meer ondersteuning nodig hebt.
- Weerstand: Je kunt tijdens het fietsen op meerdere manieren weerstand ervaren. Dit kan in de vorm van bijvoorbeeld tegenwind, een slecht wegdek of hoogteverschillen. Deze vormen van weerstand beïnvloeden de actieradius van een e-bike.
- Conditie en leeftijd van de accu: Het is belangrijk dat de accu goed onderhouden wordt. Laat dan ook regelmatig een onderhoudsbeurt uitvoeren. Tijdens een onderhoudsbeurt checkt de monteur direct wat de conditie van de accu is. Je kunt er wel rekening mee houden dat, naarmate de accu ouder wordt, de capaciteit afneemt.
- Een tweede accu aanschaffen: Wil je er zeker van zijn dat je nooit met een lege accu komt te staan? Overweeg dan om een extra accu aan te schaffen. Dit is zeker aan te raden als je vaak lange fietstochten maakt. Neem contact met ons op voor alle informatie.
Om de accu van je e-bike op te laden, kun je de accu uitnemen en het binnen aan de lader zetten. Je kunt de accu ook in de bagagedrager laten zitten en hem aan de lader zetten.
Deze kun je vinden op onze pagina Qivelo Dealers. Vanaf deze pagina kun je rechtstreeks doorklikken naar de website van de dealer welke bij jou in de buurt zit.
De accu mag niet worden blootgesteld aan extreme temperaturen. Het beste kan de accu uit de houder van de fiets gehaald worden en in huis opgeladen worden. Ook is het niet goed om de accu langere tijd niet te laden. Als je de fiets (en dus de accu) langer dan een maand niet gebruikt, adviseren wij om de accu om de twee weken even op te laden. Bij extreme kou kan de actieradius van de fiets minder zijn dan je gewend bent.
Vragen over garantie
Bij aankoop van je Qivelo e-bike krijg je 5 jaar garantie op het frame en 2 jaar garantie op de accu, de motor en alle elektronica. Onderdelen die onderhevig zijn aan slijtage, denk aan: remmen, versnellingen, spaken, banden, ketting etc hebben geen garantie maar zijn via ons te verkrijgen. Het is mogelijk dat jouw eigen dealer afwijkende garantievoorwaarden hanteert. Vraag dit na bij je dealer.
Je kunt dan het beste terug gaan naar de Qivelo Dealer waar je de fiets hebt aangeschaft. In de meeste gevallen kan de dealer je een passende oplossing bieden. In andere gevallen gaan wij in samenwerking met deze dealer een passende oplossing voor jou bedenken.
Je kunt dan het beste terug gaan naar de Qivelo Dealer waar je de fiets hebt aangeschaft. In de meeste gevallen kan de dealer je een passende oplossing bieden. In andere gevallen gaan wij in samenwerking met deze dealer een passende oplossing voor jou bedenken.
Als het gaat over garantie, dan wordt de eerste beoordeling door jouw Qivelo Dealer gedaan. Bij vragen kan de winkel bij onze serviceafdeling terecht. In het geval van twijfel of discussie kan het betreffende onderdeel door de winkel ter beoordeling naar de afdeling Service & Garantie van Qivelo opgestuurd worden. Valt het betreffende defect toch onder de garantie? Dan worden de reparatiekosten vergoed welke zijn af te leiden van het defect.
Ben je op vakantie of even niet in de buurt van je eigen dealer? Maar heb je een defect ontdekt aan jouw fiets? Geen zorgen, in dit geval kun je na overleg met je eigen Qivelo Dealer terecht bij een dealer bij jou in de buurt.
Vragen over onderhoud
Om jouw Qivelo e-bike in goede staat te houden, is het verstandig om jouw fiets de nodige servicebeurten te geven. De eerste servicebeurt is het belangrijkst omdat een nieuwe fiets dient te worden ingereden. Het is van belang dat u de fiets binnen de eerste drie tot vijf maanden of binnen 500 kilometer (wat het eerst voorkomt) langsbrengt. Zo kan jouw fiets worden afgesteld.
- Controleer regelmatig de bandenspanning. Dit voorkomt vroegtijdige slijtage van de banden en verhoogt het fietsplezier.
- Houd de ketting schoon en op de juiste spanning en smeer deze af en toe. Ook dit voorkomt vroegtijdige slijtage.
- Houd de fiets schoon en zoveel mogelijk droog en smeer de fiets regelmatig in met een roestwerend middel. Een schone, droge en beschermde fiets betekent langer plezier van je fiets!
- Wij adviseren alle verbindingen (boutjes, moertjes, verlichting en aansluitingen, etc.) in het najaar in te smeren met vaseline. Al deze verbindingen moeten ook regelmatig gecontroleerd worden of ze goed en vast gemonteerd zitten.
Vragen over de regelgeving
Je krijgt ondersteuning tot maximaal 25 km/h. Dit is wettelijk vastgesteld. Harder fiets is wel mogelijk maar dat zal u zelf moeten doen :).
Geen van onze elektrische fietsen hebben een kenteken of nummerplaat nodig. Door de maximum snelheid van 25 km/u valt de elektrische fiets namelijk niet in de categorie: motorvoertuigen. Fietsen die een snelheid halen van 45 km/u vallen wel in die categorie en zijn daarom kentekenplichtig.